Zamieszczone przez Robert21
co robić w zimie podczas mrozów?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
witajcie.
co o tym sądzicie? bo kłucilkismy sie z kumplami. spór dotyczy tego kiedy w zimie zaczynać jechac tdikiem po odpaleniu zimnego silnika?? tzn ile odczekac po odpaleniu do jazdy?
wg mnie wystarczy odpalic auto, odczekac jakies 20-30 sek i jechac? jak uwazacie? bo moj znajomy czeka ok 2 minut? to chyba za długo.
ps
sorki za ten temat bo szukałem na szukajce i nie ma na ten temat;pVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08"DD
-
-
Można poczekać chwilkę, żeby olej się rozszedł do wszystkich zakątków silnika, ale generalnie bezzwłocznie przystąpić do jazdy nie czekać na żadne rozgrzanie, bo na postoju się nie doczekamy :lol: Silnik nagrzeje się tylko pod obciążeniem. Należy pamiętać, żeby nie wkręcać go na wysokie obroty, póki nie osiągnie temp. roboczej :wink:Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Komentarz
-
-
Również uważam, że 20-30 sekund w zupełności wystarczy
Ten czas jest potrzebny aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie oleju we wszystkich newralgicznych miejsach jak np. hydrauliczne kompensatory luzów zaworów, panewki itp. Potem możemy jechać oczywiście na początku bardzo delikatnie.
Znam osoby które rozgrzewają silnik 2-3 minitu po czym wychodzą z założenia, że wszystko już powinno działać jak należy i gaz w podłogę. Sorki ale wolę pierwszy wariant. Z pewnością bardziej ekologiczny i zdrowszy dla silnika.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007tez tak uwazam;p ja teraz zaczne robic tak, ze odpale auto, otworze garaz, wyjade, zamkne garaz, wyjade przed brame zamkne brame i papatki
PS. żart oczywiścieNikomu tego nie życzę.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TOM67jeżeli autko stoi pod chmurką to odpalam i biorę się za czyszczenie szyb lub zgarnianie śniegu
np. dzisiaj, odpalam, odmrażacz na przednią szybkę i powoli kulam swoją bryczkę w konkretnym kierunku
o dziwo, dzisiaj rano -7'C a świeczki nie grzały dłużej ...Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Ja odpalam auto...wkładam radyjko i ruszam. I dopóki się nie rozgrzeje do 90 stopni to obroty tak do ok 2tys.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TOM67Wg. mnie, jeżeli autko stoi pod chmurką to odpalam i biorę się za czyszczenie szyb lub zgarnianie śniegu i potem sobie spokojnie mogę jechać. Oczywiście bez "buta" bo i tak silnik nie jest dobrze rozgrzany.
Wszystkie te czynności zabierają mi kilka minut i zazwyczaj pwietrze z nawiewu jest już na tyle ciepłe, że zaczna mi się odmrażać przednia szyba, którą czyszczę na końcu.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Było na tym forum już kilka razy to że praca na wolnych obrotach bez obciążenia podczas gdy elementy się nagrzewają jest dla silnika większą szkodą niż jazda z obciążeniem !
Silnik powinien pracować z obrotami około 1500rpm i na dodatek z obciążeniem wtedy jest dla niego najlepiej oczywiście rzadko kiedy występuje idealna sytuacja ale zostawienie auta po to aby sie rozgrzało na wolnych obrotach to niemal zabójstwo dla silnika (pomijając wątek ekologiczny).O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Thundizostawienie auta po to aby sie rozgrzało na wolnych obrotach to niemal zabójstwo dla silnika (pomijając wątek ekologiczny).saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodato chodziło mi tylko o to, że zapisy o "natychmiastowym ruszeniu" pojawiły się w instrukcjach wraz z EKO manią.
osobiście odpalam klekota i zabieram się za czyszczenie/skrobanie szyb, po zakończeniu w środeczku mam już miło cieplutko od włączonej opcji odmrażania przedniej szybyO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zurcioo dziwo, dzisiaj rano -7'C a świeczki nie grzały dłużej ...A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
1.6BFQ - sam sobie uregulowałem:
powyżej +5°C - odpalam i ruszam, czyli kilka (do10) sekund
zakres +5 ~ 0°C - 30 sekund pracuje ("smaruje się") i ruszam
poniżej 0°C - minuta (wg wyświetlacza), podczas której najczęściej muszę spryskać odmrażaczem szybę przednią i tylną, i ruszam
Czy dobrze robię? - Nie wiem, może ktoś mi wskaże jak będzie lepiej.
Tak samo nie wiem, co robić, jeśli pojawią się większe mrozy, np. poniżej -10~-15°C?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootak samo nie wiem, co robić, jeśli pojawią się większe mrozy, np. poniżej -10~-15°C?
Zamieszczone przez satootponiżej 0°C - minuta (wg wyświetlacza), podczas której najczęściej muszę spryskać odmrażaczem szybę przednią i tylną, i ruszamSilnik: 1.6 BFQO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
za to u nas (klekotów) jak walnie -25 to zaczynają się schody z gnojówką.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
Komentarz